Cave de Portugal

 


Eigen Import: Wijnen uit de Dão-streek van midden Portugal.

 

Het wijngebied Dão

Dão is de naam van een riviertje dat door dit gebied stroomt. Van oudsher zijn rivieren vaak belangrijk geweest voor het ontstaan van wijnbouw.
Een andere belangrijke rivier is de Mondego. Zowel de Dão als de Mondego stromen van noordoost naar zuidwest door dit wijngebied.

De grootte van dit wijngebied is ongeveer 40 bij 60 kilometer rondom de redelijk centrale provinciale hoofdstad Viseu. Het wijnhart van dit gebied is het stadje Nelas op 15 kilometer zuidelijk van Viseu.
Het gebied is enorm gevarieerd: naast de vele wijngaarden ook andere akkers, bos, ruig braakliggend gebied en steile rivierhellingen.

Portugal kun je in diverse opzichten opdelen in twee: noord en zuid.

De scheidslijn tussen noord en zuid vormt de bergketen "Serra de Estrela" met flinke toppen tot zo'n 2000 meter hoogte. In de winter kun je er skiën.
Deze bergketen begint iets oostelijk van de stad Coïmbra en loopt dan in noord-oostelijke richting tot bijna aan de Spaanse grens, tot de stad Guarda.

Het wijngebied Dão ligt direct noordelijk van deze bergketen. In het westen ligt een iets lagere bergketen, de "Serra do Caramulo", met toppen tot plusminus 1000 meter, die dit wijngebied redelijk afschermt van Atlantische invloeden. Verder in het noordoosten lopen de toppen ook weer langzaam op tot zo'n 1000 meter hoogte.

Je kan dit wijngebied zien als een soort kom op ongeveer 400 meter hoogte ingebed tussen bergketens. De winters zijn vrij koud met flink wat neerslag, de zomers behoorlijk heet en droog, ideaal voor wijnbouw.
De grond bestaat voor een groot deel uit verweerde graniet, vaak zanderige structuren met harde ondergrond, de reden van de nadruk op rode wijnen, die vaak een heel goed rijpingspotentieel hebben. De iets hoger gelegen wijngaarden leveren ook frisse witte wijnen op.

Voor witte wijnen is de druif Encruzado, die eigenlijk alleen in de Dão voorkomt, doorslaggevend. Deze kan een wijn veel diepte en complexiteit meegeven en daardoor ook rijpingspotentieel.
Andere belangrijke witte druivensoorten zijn Malvasia fina, Bical, Cerceal branco, Fernão Pires.

Als het gaat om topwijnen in wit, houden de mensen uit de streek vaak van vrij klassiek gemaakte wijnen met redelijk wat bitters en belegen fruitsmaak. Meestal ietwat oxidatief, dus de zuurstof heeft dan enige grip gekregen op de zich ontwikkelende wijn. Dit in combinatie met houtlagering. Met de bekende lepelbare "Serra kazen" kan dit een mooie match zijn.
Voor wit neigen wij zelf eerder naar de nadruk op het pure fruit.

Voor kwalitatief rood zijn vooral de vier "pilaren" bekend waarop de Dão gebaseerd is:
Touriga Nacional (stevig in tannine en zuren, bergamot aroma, veel concentraat, rijpingspotentieel)
Tinta Roriz (veel rood fruit, complexiteit, raffinesse)
Jaen (diepgang in kruiderij zoals foelie, rijk donker smakend sap)
Alfrocheiro (de bekende smaak van blauwe pruimencompôte met een vleugje specerij)

Voor rood zijn er nog enkele andere interessante druivensoorten: bijvoorbeeld Rufete of Baga.
Het aanbod aan wijnen is in de Dão zeer breed. Van ongecompliceerde alledaagse wijnen tot espumantes (méthode champagnoise).
Goed gemaakte geconcentreerde Dão's kunnen vaak decennia lang bewaard worden, en gaan dan naar een fluwelige zachtheid.

 

Op dit moment hebben we 2 witte en 1 rode wijn uit de Dão op voorraad en een Espumante Brut, in de prijsklasse € 5 tot € 10.
Een ideale manier om met de diversiteit van deze mooie wijnstreek kennis te maken.

Voor bestellingen of aanvraag bestelformulier:
Telefoon: 024 3605080 / 0627 005 008 ( ook WhatsApp ).
Mail: klik HIER

 

De studie- / inkoopreis van september naar de Dão was weer zeer leerzaam

 

Een kleine impressie van het bezoek bij Quintas de Sirlyn in Dão

 

 


 

Terug naar hoofdpagina